Läcker laxtårta

Här kommer receptet på laxtårtan jag serverade nu på nyår, ät och N-J-U-T!

För det första: Brödet!
Antingen köper du färdigt landgångsbröd eller så gör du ett eget focacciabröd vilket jag gjorde!
Jag gjorde också brödet dagen innan så att man snabbt kunde slänga ihop den när man väl skulle ha den, eftersom det är lite jästid på brödet.
Jag lindade då in det när det var klart i plastfolie så det slöt tätt så inte brödet skulle bli torrt.

Focaccia 1 bröd: (Räcker till en tårta)
25 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
½ dl olivolja
ca 7½ dl vetemjöl

Garnering:
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Ugn: 175 grader

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt och olivolja.
2. Tillsätt vetemjölet lite i taget, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
3. Smörj en långpanna, 30x40 cm. Platta ut degen i formen med mjölad hand. Ringla över olivoljan och strö över flingsaltet. Låt jäsa 15 minuter utan bakduk.
4. Grädda i 15-20 minuter på andra falsen från botten i ugnen. Låt svalna på galler. Dela brödet horisontellt, så att du får två lager.



Läcker laxtårta:
4-5 port
1 focaccia el 2 pkt landgångsbröd
1 påse babyspenat
1 morot
1 rödlök
400 g varmrökt lax
200 g krämig färskost, t.ex philadelphiaost
2 dl hackad dill
200 g riven ost

Garnering:
100 g riven ost
½ rödlök
dillkvistar

Ugn 225 grader

Gör så här:
1 Lägg ett bakpapper i botten av en form, 20x 30 cm.
Lägg i ett lager bröd, skär eventuellt till brödet så det passar.
2. Strimla spenaten, skala och riv moroten grovt. Skala och tärna rödlöken fint. Lägg spenat, morot och rödlök i en skål. Smula ner laxen och blanda i färskost och dill.
3. Bred hälften av blandningen på brödet och strö över den rivna osten. täck med ett lager bröd, lägg på resten av fyllningen.
4. Garnering: Strö över osten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills osten fått fin färg. Skiva rödlöken och dekorera med lökringar och dillkvistar.
Severa med sallad och citronklyfta.

Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0